Moskva 2017 - Doprava a ubytování

Dostat se do Moskvy je velmi jednoduché.

Letenky

Napřímo létají z Prahy několikrát denně dvě společnosti české ČSA a ruský Aeroflot. Obě společnosti létají na letiště Šerementěvo. Po váhání, kterou zvolit, jsem se rozhodl pro ČSA, když jsou "české", byť musím přiznat, že Aeroflot měl obecně o něco levnější letenky. Letenky lze vyřídit online a zaplatit kartou přes internet.

Víza

Další položkou na seznamu byla víza. Pro občany ČR je povinnost mít při cestě do Ruské federace víza. Bohudíky si nemusíme dojít osobně na ambasádu a vystát si frontu, tuto činnost za nás obstará několik agentur, u mě konkrétně to byla společnost letuska.cz.

K žádosti o vízum je třeba dodat cestovní pojištění (záležitost pár korun a dá se vyřídit ryze online), pasovou fotografii ne starší 3 měsíců a vyplněné formuláře, které agentura pošle. K žádosti o vízu je třeba také dodat zvací dopis, pokud nemáte nějaké známé v Rusku, tak i toto dokáže agentura zařídit. Vyřízení víza trvalo cca týden a vše proběhlo bez problémů, takže mohu tento způsob získání víza jen doporučit.

Doprava z letiště

Z letiště Šerementěvo jezdí vlaky společnosti Aeroexpress https://aeroexpress.ru/. Pendlují mezi letištěm a Běloruským nádraží každou půlhodinu od rána až do noci. Na terminál vlaků se dá dostat přímo z terminálu. My jsme přistáli na terminálu F a pěšky jsme přes terminál E došli až na terminál D, kde je i nástupiště vlaků. Vše je velmi dobře značeno a zabloudit se nedá. Lístky (i zpáteční) na tento vlak se dají zakoupit přes internet, jen si nezapomeňte vytisknout jízdenku a vzít ji sebou :) Cesta vlakem trvá 35 minuta a je bez zastávek.

Z letiště se dá dostat i taxíkem, ale tuto variantu jsem ani nezvažoval, už jen proto, že nás bylo šest tedy více než na jedno vozidlo. Plus jsem slyšel o některých negativních zkušenostech s ruskými taxikáři u letiště. Ale to je asi všude stejné, viz pražští taxikáři a jejich pověst.

Doprava po Moskvě

K dopravě po městě doporučuji použít metro, vůči pražskému metru jezdí pořád, intervaly jsou nejdéle dvě minuty i mimo špičku, v jedné soupravě je 8 vozů, takže jsou o polovinu delší jak pražské soupravy (5 vozů). Stejně každý návštěvník Moskvy chce metro vidět, tak se mu nevyhnete. Jízdenky se dají koupit v každé stanici, doporučuji si koupit jízdenku na potřebný počet dní bez limitu počtu jízd http://mosmetro.ru/tariffs/unity/ například na tři dny stojí 400 rublů (cca 200 Kč). Dostanete kartičku, kterou pak používáte k průchodu terminály. Platí i na ostatní druhy veřejné dopravy (nadzemní linka, trolejbusy, autobusy). Kartička vám pak zůstane jako suvenýr.

Ubytování

K nalezení ubytování jsem využil rezervační stránku booking.com, kde jsem po zvážení všech variant a parametrů (cena, vybavení, možnost snídaně, poloha, recenze, ...) zvolil hotel Mayakovka House. Přes rezervační stránky lze hotel rovnou zarezervovat a zaplatit zálohu. Rezervaci jsem prováděl cca 4 měsíce před začátkem pobytu, měsíc před začátkem pobytu se booking.com pokusil strhnout rezervační poplatek z karty, kterou jsem zadal. Bohužel to byla debetní karta a stržení se nepodařilo, o čemž mě systém informoval mailem. Když jsem se zpožděním několika dnů změnil zadanou kartu na jinou tentokráte již kreditní, tak proběhlo stržení již v pořádku. Zbytek ceny jsem doplatil tou samou kartou přímo v hotelu.

Když jsem koukal na ceny na booking.com a ceny přímo na stránkách hotelu http://d-mayakovka.ru/index.php/en/ tak vychází cenově ještě lépe si rezervovat hotel napřímo a booking.com využít pouze k vyhledání toho správného hotelu :-) 

UPDATE: Po návratu jsem ze zájmu prozkoumal na ceny na jiné platformě - https://www.airbnb.com/ a ceny pro ubytování 6 lidí vycházeli o mnoho lépe než v hotelu. Jediná nevýhoda nebyla snídaně v ceně. A tudíž i riziko, že bychom nevyrazili na výlety tak brzo, když bychom nemuseli vstávat na snídani.

Dále bych pro příště zvolil ubytování i dále od centra, ale v blízkosti metra nebo nadzemky, protože doprava metrem je opravdu luxusní po celý den.